Dekorasi Scandinavian merupakan sejenis dekorasi yang bukan sahaja cantik, kemas, tersusun tetapi juga mudah untuk diikuti dan diaplikasikan. 

Kewujudan IKEA di Malaysia turut menyumbang kepada permintaan tinggi barang-barang dekorasi ala Scandinavian.

Sekiranya anda berminat untuk mengaplikasikan dekorasi Scandinavian di kediaman anda, anda hanya perlu memahami ciri-ciri utama dekorasi Scandinavian seperti di bawah:

1. Penggunaan Perabot 
Melatarkan sesuatu ruang tamu dengan tema Scandinavian, pemilihan perabut merupakan elemen terpenting. Ciri-ciri perabut mestilah tidak serabut, dan susun atur yang tidak klise seperti 3 + 2 + 1 daripada stail perabut yang sama.

Scandinavian menggabungkan perabut-perabut yang selesa walaupun tidak dari elemen yang sama. Seperti contoh, menggunakan sofa fabrik berwarna kelabu dan kemudiannya menggunakan bangku kaki bercorak dan sebuah sofa sayap.

Penggunaan perabut kayu juga merupakan suatu elemen yang kerap didapati di dalam dekorasi Scandinavian. Samaada dicat atau dibiarkan dengan warna dan tekstur asal, perabut-perabut kayu ini memberikan impak hangat di dalam dekorasi. Walau bagaimanapun, anda harus memilih perabut kayu yang tidak sarat dengan corak seperti ukiran dan tekstur.2. Warna Sebagai Elemen Utama
Putih, Kelabu lembut, Turqouise, dan juga penggunaan warna dalam palet warna biru yang lembut merupakan ciri utama di dalam dekorasi Scandinavian. Penggunaan warna-warna yang lembut dan adakalanya disuntik dengan sedikit warna terang sepeti kuning dan hijau pucuk pisang mampu membangkitkan suasana yang harmoni dan menenangkan.

Sekiranya anda ingin mengaplikasikan konsep Scandinavian ini, pastikan anda menggunakan warna-warna yang disebutkan di atas bersama-sama dengan warna putih yang mendominasi.

Cr Image: http://decor10blog.com/


3. Garisan dan Impak Visual
Dekorasi yang ditonjolkan di dalam konsep Scandinavian kebiasaanya menggunakan garisan yang memberi impak visual yang menarik. Antara elemen dekorasi yang mudah adalah Seni Cetakan yang mudah dibuat oleh sesiapa pun.

FFB sememangnya memilih tema negara Sweden ini sebagai dekorasi pilihan. Ini kerana, selain tampak cantik dan kemas, ia juga bersesuaian dengan konsep dekorasi bajet yang cuba saya tonjolkan.

 Credit Image to: cdn.decoist.com

No comments :

Post a Comment